Kiemelt ajánlatunk

728x90

Érintés nélküli lakásvezérlés

A modern, intelligens otthon miért ne legyen vezérelhető kézmozdulatokkal? A Fibaro nemrég mutatta be a vezeték nélküli vezérlőpadját, amelyen keresztül egyszerű mozdulatokkal adhatsz parancsokat a Fibaro rendszernek. A Fibaro Swipe egy 7"-os tablethez hasonló kontroller, ami négy darab AA elemmel vagy microsSB csatlakozón keresztül hálózati táplálással működik.

A Fibaro vezeték nélküli rendszer szerintem adja magát, hogy kézmozdulatokkal legyen irányítható. A Fibaro Swipe egyszerű mozdulatokat ismer fel, mint a fel és le vagy a jobbra és balra, illetve a körzés jobbra és balra. Ilyen kézmozdulatokkal bármelyik Fibaro rendszerbe illesztett eszköznek adhatsz parancsokat.

DJI SPARK (Alpine White)

Nyomtatás
4 rotoros drón, 2 tengelyes kamerastabilizátor, 1080p videó felbontás, 12 MP állókép, 16 perc repülési idő, akadály érzékelés, gesture control
Alapár:
Változat alapára:
Változat ár módosító:
Alapár adóval együtt:
Fogyasztói ár kedvezménnyel
Fogyasztói ár
Fogyasztói ár áfa nélkül
Kedvezmény
Az áfa összege
Ár / kg
Leírás

A DJI a fogyasztói drónpiac legnagyobb szereplője, és nem a véletlennek köszönheti ezt a címet a kínai alakulat. Rendre jó lépéseket tesz a vállalat és kiváló termékekkel rukkol elő, tavaly a Mavic Próval kisebb hátrányból körözte le a GoPro Karmát – a visszahívástól függetlenül –, most pedig már egy még kompaktabb, de a tudását tekintve továbbra is kiváló drónnal rukkolt elő.


Mint a DJI legtöbb drónjának, a Sparknak is négy motorja van, szóval a kvadkopterek sorát gyarapítja. A mini eszköz érdekessége, hogy akár a felhasználó tenyere is jelenheti a fel- és leszállópályát, szóval nem kell sík felületet keresni ahhoz, hogy fel lehessen röptetni. A Spark kezelhető lesz minden eddig megszokott módon, tehát a hozzá mellékelt kontrollerrel, a nemrégiben bemutatott DJI Goggles headsettel, valamint okostelefon vagy táblagép használatával is. Sőt mi több, ezt az apróságot már kézmozdulatokkal is lehet irányítani a levegőben – mintha csak Jedivé lenne a felhasználó, és az Erőt alkalmazná. A tenyér mozgásával lehet távolabb küldeni vagy közelebb hívni a készüléket, egy másik gesztussal pedig exponálásra bírható. Mint a DJI minden eddigi drónja, ez is tud témakövetéssel repülni, a GPS-e révén pedig bejárhat előre megjelölt útvonalat.


A DJI elmondása szerint a Spark remek útitárs lehet kirándulás, túrázás vagy nyaralás alkalmával, hiszen úgy tud távolról fotókat készíteni önmagáról és a családjáról, barátairól az ember, hogy nem kell erre a feladatra harmadik felet megkérni, és a csomagban tényleg nem foglal sok helyet a Spark. Na meg az sem elhanyagolható szempont, hogy ezzel olyan szemszögből lehet megtekinteni a helyeket, amire drón nélkül biztosan nem lenne mód. És ha mobilt vagy tabletet használ kontrollerként a tulajdonosa, akkor akár már a felvétel mentését követően lehet az anyagokat szerkeszteni vagy vágni, valamint akár az azonnali megosztásra is van mód.


A vállalat szakemberei tehát kamerával is felszerelték a gépet, és elég korrektnek ígérkezik a képalkotója. A hivatalos honlapon található információk szerint a kamera 12 megapixeles fényképek és Full HD videók megörökítésére lett felkészítve. Az egység alapját egy 1/2.3 hüvelykes CMOS érzékelő adja, az optikája 25 milliméteres látószögű (81,9 fok) és F/2.6-os rekesznyílású, a zársebessége pedig ideális fényviszonyok mellett elérheti az 1/8000 értéket. A kamera képes 3 kép/másodperc sebességgel sorozatképeket rögzíteni és van intervallumos fotózási opciója (2-60 mp). A mozgóképeket .MP4 formátumban tárolja majd és maximum 24 Mbps-os minőséget tud nyújtani 1080p-ben 30 FPS esetén. Fontos, hogy stabilizáló is van bele építve, de a megszokottól ez már egy fokkal szerényebb, ugyanis nem három, hanem csak kéttengelyes.


A Spark a nagyokhoz hasonlóan még sportmódot is kínál, ahol pusztán a repülésre koncentrálja majd minden erejét az eszköz. Nem ez a világ leggyorsabb kvadkoptere, de ha mindent belead, akkor kb. 50 km/h-s tempóra képes, ami azért már egyáltalán nem rossz teljesítmény – persze ehhez kell a szélcsend is. Valószínűleg sokak számára jól jön majd, hogy a DJI szakemberei ezt az eszközt is megtoldották néhány érzékelővel, amelyeknek az lesz a feladatuk, hogy a környezetükről villámgyorsan informálják a rendszert. Ezeknek köszönhetően minden elé kerülő tárgyat magától kikerülhet a drón a levegőben – de ettől még elsősorban a tulajdonosnak kell óvatosan, körültekintően repülni.


Az apró kvadkopternél a tervezők még arra is figyelmet szenteltek, hogy divatos megjelenésű, többszínű legyen a masina, ennek eredményeként nemcsak fehérben, hanem citromsárga, kék, zöld és piros változatban is megvásárolható majd a gép. A cím némileg túlzásnak érződhet, de a Spark tényleg sokkal kisebb és könnyebb minden eddigi drónnál, amivel a DJI előrukkolt, és valóban elfér nagyon kicsi helyen is. A készülék mindössze 143 x 143 x 55 milliméteres térfogatú összecsukva, a tömege pedig kereken 300 gramm. A szerkezetben egy 1480 mAh-s kapacitású akkumulátor található, így az üzemidejét tekintve nem fog kiemelkedően teljesíteni, a menetideje 15-16 perc körül alakul (20 km/h mellett, gyenge szélnél).


A DJI Spark olcsóbb is a vállalat minden eddigi drónjánál, 500 dollár az ajánlott fogyasztói ára. De elérhető egy akciós csomaggal is, amiben további 200 dollárért cserébe sok extra tartozék van a hordozótáskától kezdve az ütközőkön és a távvezérlőn át az extra akkumulátorig és a hozzá tartozó külső töltőig. Ráadásul, ha valaki előrendeli a gépet, akkor még egy 16 GB-os kapacitású microSD kártyát is kap ajándékba. A drón szállítása a tervek szerint június 15-én kezdődik.